Монастирищенські  хлібороби  завершують  збір  ранніх  зернових  та  технічних  культур. Нинішній рік для виробничників був надзвичайно складним. Гострий дефіцит запасів продуктивної вологи з осені минулого року, тривала відсутність опадів у вегетаційний період  і небувала спека в травні - червні згубно впливали на  формування врожаю зернових та технічних культур.Проте, аграріям району і в таких умовах вдалося досягти досить вагомих  результатів. Щедру  віддачу  гектара  гарантували  перш  за  все  відпрацьовані  в  господарствах  системи  обробітку  ґрунту,  прогресивні  технології  виробництва,  застосування  високопродуктивної  техніки, велика  організаційна  робота  та  досвід багатьох поколінь хліборобів району.    

                Станом  на  9 серпня    зібрано  12,2  тис.  га  ранніх  зернових  культур, або 96% від  потреби.  Середня  їх  врожайність становить 40,0 ц/га. Менше  очікуваного  отримують  аграрії  врожай   озимої  пшениці. На  сьогодні  її  середня  врожайність  на  зібраних  площах біля  42 ц/га,  а  зібрано  96 %  від  посіяної  площі.  Завершено  збирання  озимого  ячменю  при  урожайності 37,2  ц/га  та  гороху –  21,4  ц/га.  Озимий  ріпак  в середньому  видав  по  28,6  ц/га.  Значно нижча  проти  минулого  року  урожайність  ярого  ячменю – 40,1 ц/га.

          Найвища  врожайність ранніх  зернових  культур  на  зібраних  площах  станом  на  09.08.2017   в  ТОВ «ЛатАгроІнвест» - 52,1 ц/га, ПрАТ  «Райз Максимко» - 47,6  ц/га  та  СФГ «Юлія»- 45,6  ц/га,    а  озимої  пшениці  - в ПП «ЛЮВайС» - 53,0 ц/га, ТОВ «ЛатАгроІнвест» - 52,1 ц/га, СФГ «Юлія»- 51,0 ц/га  та в СФГ «Антонінське»- 50,0 ц/га.   Найкращий  урожай  ярого  ячменю  зібрали  хлібороби ФГ «Ладіс»- по 47,1  ц/га, СФГ «Юлія»- 46,0 ц/га, СФГ «Любава» - 45,5 ц/га. В складних  агрометеорологічних  умовах  найвищий  урожай  озимого  ріпаку  зуміли  виростити  в  СФГ «Юлія»- 39,5 ц/га та в СФГ «Обрій» - по 30,5 ц/га.

         Жнива завершуються, а сільгосппідприємствах  району працюють на майбутнє,  закладаючи основу врожаю наступного року, готують  насіння  озимих  та  ярих  культур,  закупляють  мінеральні  добрива,  готують грунт  під  посів  озимих  культур,  проводять  зяблеву  оранку.

Вы здесь: Home Новини району Будні хліборобів Монастирищини